Warmond

| Type: HB 005 (PR 005)


Pijnacker

| Type: HB 004 (PR 004)


Voorburg

| Type: HB 003 (PR 003)


Houten

| Type: HB 002 (PR 002)


Tytsjerk

| Type: Geen type aanduiding 
Verbindingsbrug van het Park Groot Vijversburg

 Verbindingsbrug van het Park Grootvijversburg
Architect: Wijbe de Vries

Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur van de Provincie Fryslân
Voor deze prijs zijn door een vakjury 19 bouwwerken (gerealiseerd in 2004/2005) geselecteerd.
Deze geselecteerde ontwerpen gaan als reizende tentoonstelling langs de gemeentehuizen in de provincie Fryslân (januari 2007 tot november 2008). Een woonhuis in het Groninger architectencollectief Onix gebouwd in Zuiderburen heeft de prijs gewonnen. Daarnaast was er een publieksprijs door de Leeuwarder Courant uitgeschreven. Hier waren de pakhuistorens (architect Bouke Tuinstra) favoriet.

De verbindingsbrug (architect Wijbe de Vries) van het Park Grootvijversbrug kwam bij de lezers van de Leeuwarder Courant op de derde plaats.

Wijbe de Vries
Tuin- en landschapsarchitect
Lyste Geast 14
9255 LK Tytsjerk
Tel.: 0511-431753

Almere

| Type: Geen type aanduiding 
Stichting AAP

Stichting AAP is sinds de oprichting in 1972 door Okko en Riga Reussien gericht op de opvang van apen. Sinds 1996 is het centrum gevestigd in Almere en uitgegroeid tot een professioneel opvangcentrum. Op het terrein is in het centrale toegangspad een brug gebouwd in de vorm van een hoofdletter A.

De brug is ontworpen door Ingrid de Pauw van id-L Inspired Innovations.

De detailleringen van de verbindingen zijn in samenwerking met de heer Dr. Ir. J-W.G. van de Kuilen van TU-Delft uitgewerkt.

Het project komt voort uit de werkgroep ter bevordering van de toepassing van Nederlands FSC hout.

Het toegepaste (gelamineerde) lariks voor de liggers en de A en het eiken voor het brugdek is ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer.

Kenmerken van de brug:
Lengte: 15,00 m
Bouwjaar: 2007
Materiaal: 100% FSC (lariks / eiken) met RVS spandraden in de leuningen. 

Gouda

| Type: Geen type aanduiding 
Historische brug in Gouda

In opdracht van de gemeente Gouda zijn in het historische Van Bergen IJzendoornpark twee bruggen vervangen. De twee historische bruggetjes zijn uitgevoerd met rustieke stammetjes leuningen. In de volksmond worden dit ook wel de trouwbruggetjes genoemd, dit uiteraard omdat er veel trouwfotoreportages op en nabij de bruggen gemaakt worden.

Gezien het historische karakter van de oorspronkelijke bruggen, moesten de nieuwe bruggen deze authentieke uitstraling zo veel mogelijk behouden. De leuningen van de beide bruggen waren samengesteld uit eikenhouten stammen. Deze houtsoort is onderhoud gevoelig en zeker het huidige eikenhout heeft een zeer beperkte levensduur. Bij het vervangen van de bruggen zijn er nieuwe houtsoorten toegepast. In het kader van het behoud van de oerbossen en dus uit maatschappelijk oogpunt dient al het hout voor bruggen FSC-gecertificeerd zijn. Een bijzondere houtsoort hierbij is het hout dat ter vervanging gebruikt is van het eikenhout van de leuningen. Deze nieuwe houtsoort heet Acariquara. Deze voor Nederland nieuwe FSC-hardhoutsoort komt uit de uitgestrekte bossen van de Amazonebekken van Brazilie. De bomen zijn gemakkelijk te herkennen; de stam doet denken aan met elkaar vergroeide lianen. Deze boomsoort heeft een rechte stam met een relatief kleine diameter. Door de grillige vorm (de stam is zeer onregelmatig gegroefd) is het alleen als rondhout toe te passen. Het unieke van deze houtsoort is, dat dit zeer goed bestand is tegen paalworm. Onderzoek in de Oostzee wijst uit dat er na acht jaar geen spoor van aantasting door mariene boorders is gevonden, terwijl veel andere hard- en zachthoutsoorten wel (snel) aangetast raken.

In Brazilië, het land van herkomst, wordt acariquara veel gebruikt voor palen in buitenconstructies, zoals pergolaâ™s, hekwerken en telefoonpalen. In de gemeente Gouda wordt het toegepast vanwege de decoratieve vorm en de grote duurzaamheid. De gemeente Gouda is hiermee de eerste gemeente die deze nieuwe houtsoort in bruggen toepast. 

Gouda

| Type: Geen type aanduiding  | Materiaal: Composiet, Metaal
Gouda heeft 1250ste brug met Fiberline dek.

 De toepassing van composiet : niet meer weg te denken in de fabricage van voet- en fietsbruggen.

Haasnoot Bruggen BV heeft in 2001 met bijzonder veel succes composiet brugdekken geintroduceerd als nieuw materiaal. Inmiddels wordt ruim 90% van de nieuwe bruggen voorzien van een composiet brugdek. Wij hebben samen met onze opdrachtgevers ontdekt dat er veel meer voordelen (betere uitgangspunten) te behalen zijn met het vervangen van hout door composiet brugdekken.

Gezien het volume waarmee Haasnoot Bruggen jaarlijks bruggen produceert (400 per jaar) gaat het om opvallende cijfers.

Bezoek ook de website van Fiberline. http://www.fiberline.com

Oegstgeest

| Type: Geen type aanduiding 


In opdracht van de gemeente Oegstgeest zijn in het Irispark een brug en een vlonderpartij gerealiseerd.

Het gunningcriterium van de brug was een uitgewerkt schetsontwerp van de brug die zo veel mogelijk aansluiting vindt bij de opgegeven historische achtergronden. Er heeft op deze locatie in de Middeleeuwen (14e en 15e eeuw) een burcht gestaan, de Oudenhof van de Heren van Oegstgeest. De burcht was aan de zuidwestzijde toegankelijk via een toegangsbrug. Van deze brug zijn in het verleden funderingsresten terug gevonden die als een schets opgenomen zijn in een artikel uit 1941. Op basis van deze schets is een ontwerp gemaakt voor de funderingstukken. Met het ontwerp en detailleringen van de leuningen heeft de gehele brug een middeleeuws karakter gekregen.

Dit winnende brugontwerp is geheel in FSC-hardhout uitgevoerd. 

Rijnsburg

Vakwerkbrug te Rijnsburg

In Rijnsburg is de nieuwbouwwijk Kleipetten in aanbouw. In een van de deelplannen worden meerdere brugconstructies door ons geleverd. De vormgeving en het materiaalgebruik van de bruggen is nauw verbonden met de directe omgeving. 

Opdrachtgever is gemeente Rijnsburg, dat tegenwoordig deel uit maakt van Katwijk (ZH). 

Een van de bruggen loopt strak ingeklemd tussen twee moderne appartementencomplexen door. De vormgeving van de brug sluit naadloos aan de panden. Door de toepassing van RVS leuningen geeft het geheel een strakke en harmonische uitstraling. 

Verder de wijk in zijn meer traditionele woningen gebouwd. Deze zijn kenmerkend door hun overstekende daken waarin speelse houtconstructies zijn toegepast. De bruggen die bij deze woningen aansluiten zijn stalen vakwerkbruggen, waarbij de diagonalen bekleed zijn met hardhout. Het gecombineerde materiaalgebruik in de bruggen en de diagonale lijnen van de leuningen en de dakconstructies maken dat ook deze bruggen één zijn met hun omgeving.

Pagina: «  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31   »