Thorca® als materiaal bewijst zich nu ook in Chinook helikopters van de Nederlandse luchtmacht.

Met de introductie van Thorca® in de bruggenbouw door Haasnoot Bruggen is ook de interesse gewekt vanuit andere industrieën. Thorca® vindt in hoog tempo haar weg binnen de infra, zeevrachtschepen (tankers) en nu ook binnen Defensie.

Thorca Loadspreader® voor Chinook heli’s.

Chinook helikopters (Boeing), zijn in de loop der jaren overal ter wereld ingezet, onder meer in de Golfoorlog (1991) en Afghanistan. De Chinook maakt als multifunctioneel werkpaard deel uit van de ruggengraat van o.a. het Amerikaanse (troepen)transportwezen.

Een van de taken waarvoor de Chinooks worden ingezet door de Nederlandse luchtmacht is het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden op verschillende locaties wereldwijd. Hiervoor moeten o.a. zogenaamde spider-cranes getransporteerd worden. Thorca Loadspreader® is een extra demontabel vloerdeel die modulair opgebouwd kan worden op de bestaande balkenconstructie van een Chinook. Thorca Loadspreader® zorgt voor een optimale druk verdelende laag, die krachten van 4G kan doorstaan, die kunnen ontstaan bij abrupte landingen in het veld.

Thorca Loadspreader® is uitgebreid met Thorca Ramps®. Zodra de klep van het laadruim open gaat maakt deze geen contact met de grond. De Thorca Ramps® zorgen voor de aansluiting tussen de heli en de grond, zodat rupsvoertuigen, zoals een spider-crane, naar buiten of binnen gereden kunnen worden.

Thorca Loadspreader® en Thorca Ramps® vormen voor de Chinook heli een nieuwe oplossing die wereldwijd toegepast kan worden. Net als bij de andere industrieën zijn de bijzondere kenmerken van Thorca®: slank, sterk en stijf, doorslaggevend voor het succes.

Aan de basis van de innovatie van deze nieuwe Thorca® producten staat ing. Fred Floor. Aanvankelijk was de vraag vanuit Defensie om met glasvezelversterkte balken te werken. Ook een product van Haasnoot Bruggen. Maar al snel werd uit de berekeningen duidelijk dat deze niet zouden kunnen voldoen aan heavy duty gebruik en blootstelling aan 4G krachten. Hierna is gekozen voor duurzaamheid- en belastingberekeningen met Thorca®. De platen zijn licht en stijf en kunnen met twee man snel worden geplaatst en ge(de)monteerd. Ook de profielen om de platen en ramp te koppelen zijn in huis ontwikkeld door het engineeringsteam. Evenals het kwaliteitsplan.

De eerste Thorca Loadspreaders® en Thorca Ramps® vliegen nu ergens in de lucht.