82,2 % van onze klanten loopt voorop
Afgelopen maanden hebben wij onze klanten en relaties geinformeerd over de nieuwe mogelijkheden van Virtual Reality (VR) in de bruggenbouw, zodat zij als eerste geïnformeerd zijn over deze opvallende techniek. Tijdens de presentaties van onze VR demo’s door het hele land hebben wij ook direct een enquête gehouden onder de deelnemers. De uitkomstis verwerkt in dit artikel. Zo heeft 82,2% van de klanten voor de eerste keer in hun leven kennis gemaakt met VR.

93,1% bevestigd de bevinding van Haasnoot Bruggen
Wij (Haasnoot Bruggen) denken dat VR een onmisbare tool zal worden voor het beoordelen van concept ontwerpen in de bruggenbouw. Hierbij gaat het niet alleen om de brug, maar met name om de brug in aansluiting met haar omgeving. Met VR kunnen opdrachtgevers een betere beoordeling maken en sneller richtingsfouten signaleren. 93,1% geeft aan dat VR inderdaad een toevoeging is voor de beoordeling. En dan in het bijzonder vóóraf.

100%
Ondanks dat de resolutie nog ietwat grof is geven alle deelnemers aan dat de VR demo nu al voldoende is om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden. De VR hardware ontwikkelingen volgen elkaar snel op, binnen enkele jaren is een HD resolutie de standaard in VR technologie. Opvallend is ook dat slechts 48,3% denkt dat het hebben van een VR bril niet zo gewoon zal worden als het hebben van een PC op kantoor.

75,9% doorslaggevend voor een project
Een opvallend percentage van 75,9% denkt dat de VR technologie doorslaggevend kan zijn voor het beoordelen van een project. Een goede aanvulling op technische tekeningen en artist impressions.

Haasnoot Bruggen stelt VR vanaf nu beschikbaar voor haar klanten
”Wij hebben als specialist in het bouwen van bruggen ook een actieve rol in het traject voorafgaand aan de bouw. Hiervoor werken wij samen met de opdrachtgever, de architect, verkeersdeskundige, stedenbouwkundige en in sommige gevallen ook met de bewoners. Als bouwer worden we dan vaak ingehuurd om de technische haalbaarheid van een project te beoordelen. Maar naast deze technische aspecten is een optimale visualisatie essentieel voor alle belanghebbende voor de beoordeling van een ontwerp.

Met behulp van VRtechnieken kunnen we onze klanten op een efficiënte manier de plannen laten beleven door hun ‘onder te dompelen’ in de beoogde omgeving. Dit bespaart tijd en draagt bij aan een productief overleg.

Het is ons daarbij ook gelukt om heel kostenefficiënt VR producties te maken. Deze producties maken we volledig in huis omdat VR een onderdeel is van onze inzet om de klant in alle stadia te ontzorgen. Dus ook in het voortraject”. Aldus Ingrid Haasnoot.


Achtergrond

Over VR
Engels: Virtual Reality, afgekort: VR staat voor computergestuurde simulatie van een natuurlijke of denkbeeldige werkelijkheid. Virtual Reality geeft de mogelijkheid om jezelf letterlijk onder te dompelen (visueel en auditief) in de virtuele wereld en geeft een optimale ruimtelijke beleving.

VR bestaat al enige jaren. Echter door de hoge kosten was VR voor veel bedrijven niet bereikbaar of commercieel geen verantwoorde afweging. Met de komst van fabrikanten als Samsung is de beschikbaarheid fors toegenomen en is VR betaalbaar voor de meesten. Zelfs particulieren.

VR is een stap verder dan architectuur visualisatie
Door nog een stap verder te gaan en architectuur visualisatie in VR om te zetten kunnen alle betrokkenen een nog betere en snellere beoordeling maken. De extra waarde van VR technologie is dat u nu kunt ervaren hoe het is om op een virtuele brug te staan in haar omgeving of op een ander punt in de omgeving van de brug, om deze zo optimaal mogelijk te ervaren.

Ervaar het zelf en maak kennis met een onmisbare tool in de toekomst van uw werk
Wilt u ook een VR demo? Neem dan contact op met Ingrid Haasnoot of Nathalie Recourt. De VR demo is kosteloos en kan op locatie bij uw gemeente of bedrijf worden gegeven. U kunt meerdere collega’s uitnodigen voor deze demo. Een standaard VR demo duurt circa 30 minuten.